HISTORIE & NATUUR

Een groot deel van het kampeerterrein behoort tot de EHS (Ecologische Hoofdstructuur). Dit is een samenhangend netwerk van natuurgebieden in Nederland. Grotere natuurgebieden zijn beter bestand tegen negatieve milieu-invloeden, zoals verdroging. Ze zijn gevarieerder en er kunnen meer soorten planten en dieren leven. Door natuurgebieden met elkaar te verbinden, kunnen planten en dieren zich makkelijker verspreiden.

 

Het huidige Wientjesvoort bestaat al lang. De oudste bron waarin het genoemd wordt komt uit 1326, toen het oorspronkelijke Landgoed Winnekinck gesplitst werd in Luttike (klein) en Groot Winnekinck. Wientjesvoort – Zuid hoort bij Klein Winnekinck.

 

De geschiedenis van dit deel van het Landgoed is een roerige. Verschillende eigenaars hebben het beheerd en brand heeft een aantal keren haar sporen achter gelaten. Een deel van het landgoed wordt omgevormd tot natuurcamping. Deze bestaat al voordat Eberhart von Mengden en zijn vrouw Barones Gisela von Heydenbreck in 1955 het landgoed betrekken. De barones neemt de leiding op zich over deze camping en wordt geholpen door vrijwilligers. Ze vertelt ook dat geld niet belangrijk is. De kampeerder is te gast in de natuur.

 

Ik zeg altijd: “ U bent hier op visite in het rijk der dieren”. Zo is de intentie die het huidige Wientjesvoort-Zuid uitdraagt al veel eerder neergezet. Het eerste zaadje is hier al circa 70 jaar geleden voor gezaaid en de boom die gegroeid is kan sterker en steviger wortelen.

adres

Ruurloseweg 50

Vorden, Gelderland

© 2020 by Wientjesvoort-Zuid